Enkele details

Type woning: Eclectisch herenhuis ‘Villa Madelaine’
Adres: Professor O. Rubbrechtstraat 99 & 101 te Roesbrugge.
Grondoppervlakte: 16a 87ca
Bewoonbare oppervlakte: ca. 571 m²
Bouwlagen: twee
Kadastrale gegevens
Gemeente: Poperinge, 7de afdeling
Deelgemeente: Roesbrugge - Haringe
Perceel: 830/Y/2 en 830/R
Afmetingen
Perceelbreedte: ± 31 meter
Gevelbreedte: ± 19 meter
Bruto oppervlakte
Gelijksvloers: ± 386 m²
Eerste verdieping: ± 185 m²
Tweede verdieping: ± 185m²

Hoogte gebouwen
Nr 99: Kelderverdieping, gelijksvloers, eerste verdieping, twee verdieping in de nok
Nr 101: gelijksvloers
Monument
Het gebouw is opgenomen in de inventaris van het Bouwkundig
Erfgoed als Eclectisch Herenhuis (zie ID 104062)
Diverse:
Gewestplan: woongebied
Buurtwegen: er loopt geen buurtweg door het perceel
Waterloop: er loopt geen waterloop door het perceel
Watertoets: mogelijk overstromingsgevoelig gebied ter hoogte van nr 101
Elektrische keuring: in aflevering

Historiek

Het gebouw is in twee fases opgetrokken begin de 20ste eeuw.  Het hoofdgebouw door Benoît Verhaeghe, eigenaar van de ernaast liggende steenbakkerij.  

Het herenhuis met twee bouwlagen onder een mansardedak met twee neoclassicistische oeil-de-boeufs, werd gebouwd in eclectische stijl. Een jaarsteen 1902 werd ingemetseld boven het centrale dakvenster.  Een de gietijzeren balkonleuning geeft extra cachet aan het statige pand.  

In het gietijzer zien we een medaillon met de afbeelding van 'de Marianne'. Het symbool voor de vrijheid.  We kennen haar ook als de Romeinse godin Libertas, die net als andere Romeinse goden, heeft gediend als inspiratie voor moderne symboliek. De bekendste moderne verschijningen van Libertas zijn wellicht het Vrijheidsbeeld in de Verenigde Staten en de Franse MarianneZij is intussen een nationaal symbool van Frankrijk. Ze bekleedt een ereplaats in stadhuizen en rechtbanken, komt voor op munten en postzegels en ander Franse documenten.  Waarom de bouwheer voor dit symbool koos kunnen we enkel vermoeden. 

Het tweede gedeelte, de 'conciërgenwoning werd rond de eerste wereldoorlog toegevoegd, vermoedelijk in opdracht van de toenmalige eigenaar Dr. Jozef Gheysen.  Het deed in die periode dienst als consultatieruimte / wachtzaal voor zijn talrijke patiënten, die tijdens de oorlog naar Roesbrugge vluchtten. 

rubbrechtstraat 99
conciergewoning
Later kende het pand nog vele eigenaars waaronder een handelaar in diepvriesproducten die er langs achter een loods liet bouwen. Uiteindelijk kocht Erik Foulon halverwege de jaren 80 het gebouw. Na een grondig renovatie betrok hij het herenhuis in 1993. Intussen was ook de garage aan de rechterzijde helemaal opnieuw opgetrokken, deze diende tot begin de jaren 2000 als groenten en fruit winkel/poort.  De loods werd ook aangepast aan de modernste noden en biedt nu dus vele mogelijkheden. Van stockage, tot overdekte speelruimte, koelruimte of parkeerplaats voor (electrische) voertuigen. Wil jij verder schrijven aan de geschiedenis van deze karaktervolle woning? Contacteer Erik vrijblijvend!